Unikt opplæringsprogram skal bekjempe trafikkdød blant ungdom

27.06.2017

Ford Motor Norge og forsikringsselskapet If lanserer et unikt og gratis opplæringsprogram for unge sjåfører på Rudskogen Motorsenter. Ford Driving Skills For Life er allerede gjennomført i 35 land, og nå kommer det endelig til Norge.


Kjøreprogrammet ble utviklet av Ford Motor Company i samarbeid med amerikanske trafikksikkerhetsmyndigheter for 14 år siden. I dag har mer enn en million unge sjåfører i 35 land gjennomført det internasjonale programmet.

Med invitert presse og politikere tilstede ble Ford Driving Skills for Life Norge lansert i dag, og i årene fremover skal norske unge sjåfører få hjelp fra Ford og If til å bli tryggere i trafikken.

- Hos Ford har alltid sikkerhet vært det aller viktigste. Det vises blant annet ved at ingen andre bilmerker i dag har like mange 5-stjerners toppratinger i Euro NCAP som Ford. Vi er derfor veldig stolte av endelig å kunne presentere Ford Driving Skills For Life i Norge. Det er desverre altfor mange unge sjåfører som omkommer fordi de mangler erfaring bak rattet. Målet er å lære deltagerne å bli bedre og sikrere sjåfører, sier administrerende direktør i Ford Motor Norge, Per Gunnar Berg.

20 drepte og 86 hardt skadde ungdommer i trafikken i fjor

  • I 2016 ble 20 unge mennesker mellom 18 og 24 år drept i trafikken. 86 ble meget alvorlig eller alvorlig skadet. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

  • En ny gjennomgang fra If viser at det er hele 2,5 ganger større risiko for at de under 21 år blir innblandet i en trafikkulykke enn de over 25 år. En 18-åring har nesten 7 ganger høyere skaderisiko enn de som er 66 år.

  • Et av de mest effektive tiltakene for å redusere risikoen blant de yngste sjåførene er ifølge en SINTEF-rapport å gjennomføre en obligatorisk «erfaringssamling 3 - 6 måneder etter at unge førere har bestått førerprøven.»

Blir utfordret på fart og prøver utstyr som simulerer rus

Fords Driving Skills for Life (DSFL) er nettopp et slik engasjerende og motiverende opplæringsprogram for ferske og unge sjåfører.

- Jeg har sett hvordan unge sjåfører både lærer mye og har det gøy på Ford Driving Skills for Life sine arrangementer andre steder i verden, sier rallycross-esset, Andreas Bakkerud.

- Opplæringen er mye mer engasjerende enn på kjøreskolen, og jeg anbefaler alle å søke om en plass. De får garantert en kjempedag. Du blir utfordret på alt fra fart til distraksjon og får prøve utstyr som simulerer både narkotikabruk, promille og bakrus.

Bakkerud er ambassadør for det internasjonale opplæringsprogrammet, og var selvsagt på plass da det ble lansert på hjemmebane i dag.

- Det er også opprettet en egen hjemmeside hvor unge sjåfører kan gjennomføre programmet som et nettbasert Online Academy. Her råder vi også foreldrene til å delta. Det beste er å se videoene, besvare spørsmålene etter hver video og å prøve øvelsene i praksis etterpå, sier administrerende direktør Per Gunnar Berg i Ford Motor Norge.

Surfer på mobil og sender SMS bak rattet

Ifølge en fersk If-undersøkelse* er det nesten dobbelt så mange unge som eldre som sender SMS, surfer eller gjør andre ting med mobilen mens de kjører bil. Mens 2 av 10 nordmenn oppgir at de gjør dette, er andelen i aldersgruppen 18-29 år hele 39%.

- Dette er skremmende høye tall, spesielt blant de unge, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge. Å prate i mobiltelefonen er forbundet med høy risiko for å bli involvert i en trafikkulykke. Sending av SMS og surfing på internett er enda verre. Dette er blant holdningene vi håper å endre med vårt samarbeide med Ford Driving Skills for Life, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

Opplæringsprogrammet vil utgjøre en forskjell

Ifølge en gransking av norske dødsulykker mellom 2011 og 2015 som Transportøkonomiske Institutt (TØI) har foretatt, skyldes mellom 2 og 4% av dødsulykkene uoppmerksomhet i forbindelse med bruk av mobiltelefon.

  • Ifølge TØI er tasting på telefon forbundet med ekstremt høy risiko. Den relative risikoen er fra 22 til 164 ganger høyere om du sender SMS eller på annen måte taster på mobiltelefonen enn den er ved vanlig kjøring.

- Vi har en øvelse på bane hvor de unge sjåførene først kjører en løype med full fokus på kjøringen. Deretter skal den samme ruten kjøres mens de oppdaterer Facebook eller sender en Snap med mobiltelefon. Målet er at de selv forstår at det kan være livsfarlig å fikle med mobiltelefonen samtidig som de kjører. Erfaringen med programmet er så gode at vi er trygge på at opplæringen også vil utgjøre en forskjell i Norge, sier Per Gunnar Berg.

Glad for ethvert privat initiativ

- Fremskrittspartiet har alltid vært veldig opptatt av trafikksikkerhet. Vi er glade for ethvert privat initiativ som kommer på dette området. Vi vet at unge sjåfører er overrepresentert på ulykkesstatistikkene og derfor veldig fornøyd med at dette opplæringsprogrammet henvender seg til dem, sier en av de fremmøtte, samferdselspolitisk talsmann i Frp, Morten Stordalen.

* Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 24-28. mai 2017 gjennomført til sammen 1003 CAWI-intervjuer (internettbasert) med personer fra 18-74 år.


Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer



Følg oss gjerne på Facebook og Instagram @folloautoco